Γιώργος Τσανάκας

Ελλάδα με αρμονία, αχρείαστο ρίσκο και… αγαπημένο 1-0

Το πρώτο μέρος κύλησε αρμονικά για την Ελλάδα, το δεύτερο είχε ένα αχρείαστο ρίσκο που εν τέλει βγήκε, ευτυχώς, και το αγαπημένο 1-0 επέστρεψε με τον Γκουστάβο Πογέτ. Γράφει ο Γιώργος Τσανάκας.

Ο Πογέτ έχει δείξει στο ξεκίνημά του στον πάγκο της Εθνικής να πηγαίνει στην πεπατημένη και να δείχνει αρκετή εμπιστοσύνη σε ορισμένους ποδοσφαιριστές του. Ενδεικτικό πως έχει ξεκινήσει και στα τρία ματς του ως τώρα τους Βλαχοδήμο, Χατζηδιάκο, Μαυροπάνο, Τσιμίκα, Μπουχαλάκη και Σιώπη. Διατηρεί έναν σταθερό κορμό και ποντάρει στην ομοιογένεια.

Η Ελλάδα κατάφερε να κοντρολάρει τον ρυθμό και να περιορίσει την δημιουργία από τα πλάγια. Μάλιστα, έπαιξε αρκετά με τα δικά της μπακ, χτυπώντας την Β. Ιρλανδία στο παιχνίδι της. Ενδεικτικό είναι πως ο Τσιμίκας (73) και ο Ρότα (82) είχαν τις περισσότερες κατοχές στον αγωνιστικό χώρο! Παρέα με αυτούς η «γαλανόλευκη» έβαλε αρκετά στο παιχνίδι τους Μπουχαλάκη, Μπακασέτα, είχε υπομονή, μεθοδικότητα και μετά το 20λεπτο ήταν εμφανώς καλύτερη στο χορτάρι. Μπλόκαρε τους Βορειοϊρλανδούς, μαζί τους και την κερκίδα που αποτελεί μια έξτρα βοήθεια για την ομάδα.

Απόρροια της αγωνιστικής ανόδου της Εθνικής (προοδευτικά μέσα από το πέρασμα του χρόνου) ήταν και το γκολ που ήρθε μέσω γρήγορης μετάβασης της μπάλας και της οξυδέρκειας του Μπακασέτα, ο οποίος δεν χρειάστηκε να κάνει πολλά-πολλά για να εκτελέσει τον Πίκοκ-Φάρελ. Ο αρχηγός διανύει την καλύτερη φάση της καριέρας του! Παρόλα αυτά, στο δεύτερο μέρος η Ελλάδα θέλησε να παίξει διαφορετικά, αφήνοντας το καλό πρόσωπο που είχε στο πρώτο ημίχρονο. Έδωσε μπάλα και χώρο στους γηπεδούχους, τους ανάγκασε να πάρουν μέτρα στο γήπεδο και θέλησε να χτυπήσει στην κόντρα, αλλά το καθαρό μυαλό έλειπε.

Ο Πογέτ ρίσκαρε με την οπισθοχώρηση, αλλά του βγήκε, ευτυχώς. Οι αλλαγές του ήταν καθαρά για φρεσκάρισμα, μειώνοντας την ποιότητα και αυξάνοντας την ταχύτητα και τα πνευμόνια. Το ρίσκο του Ουρουγουανού ήταν αχρείαστο, όμως στο μυαλό του τα πάντα ήταν ξεκάθαρα: νίκη στην πρεμιέρα με μισό μηδέν! Γι’ αυτό και προς το φινάλε, επέλεξε να γυρίσει τη διάταξη από 4-3-3 σε 5-4-1. Δεν δίστασε να βάλει και τρίτο στόπερ, ούτε να αφαιρέσει μεσοεπιθετικά μεγάλη ποιότητα κρατώντας μέσα μόνο έναν παίκτη (τον Μάνταλο) που μπορούσε να κρατήσει μπάλα.

Η Ελλάδα δέχτηκε πίεση, αλλά δεν δέχτηκε καθαρή φάση. Το σκορ δεν άλλαξε από το 39ο λεπτό και έπειτα, απ’ όταν προηγήθηκε η Εθνική, ούτε υπήρξε η μεγάλη ευκαιρία στην εστία του Βλαχοδήμου για να συμβεί αυτό. Ανασταλτικά η ομάδα του Πογέτ παίρνει μεγάλο βαθμό, με τον Μαυροπάνο να εξελίσσεται σε μελλοντικό ηγέτη της άμυνας και της «γαλανόλευκης». Το αγαπημένο 1-0 επέστρεψε, έστω και με μεγάλο ρίσκο. Το πρώτο μέρος ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, το δεύτερο εμπεριείχε ρίσκο και μια εμφάνιση που είχε ως στόχο να προστατεύσει το αποτέλεσμα. Γιατί αυτό χρειάζεται τώρα η Εθνική, το… 1-0 μέσα-έξω. Η συνέχεια στο Κόσοβο, κόντρα σε μια ομάδα με παρόμοιο στιλ ποδοσφαίρου που δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση φόβητρο.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x